top of page

Bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling is uw bekken minder stabiel dan u gewend bent. Samen met de  bekkenfysiotherapeut vindt u manieren om uw kracht/ stabiliteit weer terug te krijgen. Tijdens de zwangerschap en na de bevalling reageert uw lichaam anders dan u gewend bent. U kunt bijvoorbeeld pijn in de bekkenstreek voelen. Die pijn kan uitstralen naar de bovenbenen en gaat vaak gepaard met pijn in het schaambeen en de SI-gewrichten. Staan, lopen en zitten houdt u minder lang vol door deze pijn. 

Bijna altijd verdwijnen deze klachten na de bevalling binnen de eerste 4-5 maanden, maar in enkele gevallen blijven ze langer bestaan. Andere namen voor deze klachten zijn peripartum bekkenpijnsyndroom, bekkeninstabiliteit of symfysiolyse.Ook kan er bekkenpijn ontstaan door een ongeval of trauma, zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling. Ook een sportletsel kan de oorzaak zijn, denk bv. aan een sliding bij voetballen. Klachten kunnen zijn:  ongemakken als startpijn, moeizaam bewegen en napijn na bewegen, pijn in de lage rug, rondom het bekken en in uw billen en/of benen. Deze klachten ontstaan doordat de dagelijkse belasting hoger is dan uw bekken (en spieren rondom het bekken) op dat moment aan kan. Het is van belang de belasting te verminderen en de spieren zo efficiënt mogelijk te gebruiken.Het bekken vormt de verbinding tussen de benen en de romp. Krachten van de benen moeten via het bekken goed overgebracht worden naar de romp en terug. Om deze krachten te kunnen leiden, moeten de SI-gewrichten stabiel zijn, niet te beweeglijk. Dat wil zeggen dat er bij belasting niet te grote bewegingen in het gewricht mogen optreden. Het gewricht moet kunnen fungeren als schokdemper. De SI-gewrichten bevinden zich op een plaats waar veel krachten uitgeoefend worden. De bouw van het gewricht, de banden en kapsels van het gewricht en de spieren die het gewricht moeten steunen, zijn daarom goed aangepast aan deze functieAls u bekken pijnklachten heeft, kunt u zelf al veel doen: 

Houdt u rekening met de verminderde belastbaarheid van uw   bekken: neem wat meer rustpauzes en beperk de zwaardere   huishoudelijke en verzorgende werkzaamheden;

     ·  Wilt u uw bekken rust geven? Ga dan liggen; zitten is niet genoeg;

  • Is er een lift, gebruik die dan als het traplopen klachten geeft;

  • Probeer (tijdelijk) kortere werkdagen te maken;

  • Blijf wel in beweging, maar rust op tijd: voordat u klachten krijgt of bestaande klachten erger worden. Vuistregel hierbij is dat uw   klachten na vijftien minuten verdwenen moeten zijn. Liever   enkele korte periodes van activiteit dan te veel doen en na een   uur nog niet hersteld zijn.                                                                                                                                                                           Als u klachten in het bekkengebied heeft, hoeft  dat nog niet te betekenen dat er iets onherstelbaar beschadigd is. Met de juiste hulp kunt u goed van uw klachten af komen. 

    

    

Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Van Doetinchemplein 1-B

7415 CN  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page