top of page

Fysiotherapie HanzePoort

Voorheen: Fysiotherapie Centrum Ceintuurbaan

Anker 1

Nekklachten

Nekpijn

Nekpijn is een van de meest voorkomende pijnklachten van het menselijk lichaam. Alleen lage rugklachten komen vaker voor. Over de precieze oorzaak van nekklachten is nog weinig bekend. Wel is bekend dat er zeer zelden sprake is van een ernstige aandoening bij mensen met nekpijn. In meer dan 99% van de gevallen is er niets ernstigs met de nek aan de hand. Nekpijn kan in de nek zelf gevoeld worden maar kan ook uitstralen naar het hoofd, de arm, de hand, de schouderbladen of richting de borst.

Het beloop van nekpijn

Binnen 7 weken is meer dan de helft van de mensen met nekpijn volledig klachtenvrij. Na een jaar is ruim 63% volledig hersteld. Slechts een heel klein deel van mensen met nekpijn kan het werk en hobby’s niet meer uitvoeren door de nekpijn.

Hoe vaak komt nekpijn voor?

Ongeveer 70% van de bevolking krijgt ooit te maken met nekklachten. Per jaar krijgt ruim 14% van de Nederlandse bevolking te maken met een nieuwe episode van nekpijn. 80% van deze mensen heeft milde nekpijn en minder dan 5% wordt fors beperkt in zijn dagelijkse activiteiten. Het voorkomen van nekpijn stijgt met de leeftijd en komt onder de Nederlandse bevolking het meest voor in de leeftijdscategorie 50-59 jaar.

 

Risicofactoren

Er zijn verschillende factoren die de kans op het krijgen van nekklachten vergroten of die de kans op het chronisch worden van nekklachten vergroten:

-    Vrouwen hebben meer kans op het krijgen van nekpijn dan mannen.

-    Bij kantoormedewerkers en bij mensen die fysiek zwaar of repeterend werk uitvoeren komt nekpijn vaker voor.

-    Een eerdere periode van nekklachten de afgelopen 5 jaar.

-    Een nektrauma in het verleden (bijv. een auto-ongeluk of een klap tegen het hoofd).

-    Psychische problemen.

Er zijn factoren die het beloop ongunstig beïnvloeden:

-    Een hoge pijnintensiteit bij het begin van de klachten.

-    De duur van de huidige klachtenperiode: hoe langer een klacht bestaat, hoe kleiner de kans is dat iemand volledig klachtenvrij wordt.

-    Factoren op het werk kunnen een rol spelen zoals ervaren werkdruk en spanningen.

-    Spanning en stress in de privé-situatie.

 

Wanneer er op röntgenfoto’s artrose te zien is wil dit niet zeggen dat de prognose slechter is. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat artrose in de nek of een versleten tussenwervelschijf meer kans geeft op het krijgen van nekklachten maar dit is onjuist. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er geen relatie is tussen artrose in de nek en nekpijn.

 

Blijf actief!

Het is belangrijk om lichamelijk actief te blijven en zo snel mogelijk de normale activiteiten weer te hervatten. Het natuurlijk beloop van nekpijn is gunstig, dat wil zeggen dat het vaak uit zichzelf weer overgaat.

Wat kan fysiotherapie betekenen?

Fysiotherapie en manuele therapie kunnen het herstel van nekklachten bevorderen.

 

Voorlichting
U krijgt uitleg over het klachtenbeeld en over hoe u het beste met de klachten om kunt gaan.

 

Oefentherapie
De fysiotherapeut kan u oefeningen meegeven om de spierfunctie van de nekspieren te verbeteren en om de beweeglijkheid te bevorderen. Uit onderzoek is gebleken dat oefentherapie effectiever is dan het nemen van rust en/ of het dragen van een nekkraag.

 

Manuele therapie
Manipulatie en mobilisatie kunnen op korte termijn effectief zijn. Op langere termijn is de combinatie van manipulatie/ mobilisatie en oefentherapie zeer effectief bij nekpijn.

Onderzoek schouderklachten en nekklachten

Een manueel therapeut kijk altijd naar het geheel. De klacht kan een lokaal probleem zijn, maar kan ook zeker een aanwijzing zijn dat er elders in het lichaam iets beperkt is. Ik start het manueel therapeutisch onderzoek met uitzoeken welk weefsel de klachten geeft en waarom.

Aanpak nekklachten 

Bij nekklachten wordt onderzocht welke spier, zenuw, gewricht of tussenwervelschijf de klachten veroorzaakt en waardoor.

De nek heeft veel relaties met de rest van ons lichaam. Bij elke beweging van ons lichaam bijvoorbeeld moeten de nekspieren zich aanspannen om de stand van het hoofd te corrigeren om onze ogen en blikveld horizontaal te houden. Als er elders in het lichaam een bewegingsbeperking zit, kan dat een overbelasting in de nek veroorzaken. Alle gewrichten worden daarom op hun beweeglijkheid getest, en zelfs kleine bewegingsbeperkingen zouden kunnen worden gecorrigeerd.

Hoofdpijn

Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door een verhoogde spanning van één of meerdere spieren in de nek. Dit kan uitstraling naar het achterhoofd, de slapen, het voorhoofd of de kaak tot gevolg hebben. Ook kan men last hebben van een ‘zwaar en vermoeiend’ gevoel in het hoofd, vaak met druk achter de ogen, bonzende hoofdpijn, mogelijk veroorzaakt door een verminderde bloedafvoer uit de schedel.

De oorzaken kunnen heel divers zijn en per individu verschillen. Bewegingsbeperkingen ter hoogte van het bekken, de bovenrug en vooral de nek spelen vaak een belangrijke rol. 

Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Zutphenseweg 51

7418 AH  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

We zijn verhuisd!

Ons nieuwe adres per 1 juni 2024:   Zutphenseweg 51  7418 AH Deventer.

 

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page