top of page

Fysiotherapie HanzePoort

Voorheen: Fysiotherapie Centrum Ceintuurbaan

Hoofdpijnklachten

aangezichtverlamming

Aangezichtsverlamming

                        Mimetherapie bij een aangezichtsverlamming

Mimetherapie is een specifieke revalidatie-/therapievorm die bedoeld is voor mensen met een perifere aangezichtsverlamming.

Bij een perifere aangezichtsverlamming is de aangezichtszenuw (tijdelijk) aangedaan door letsel in het verloop van de zenuw (nervus facialis) tussen de hersenstam en de aangezichtsspieren.

De oorzaak van een aangezichtsverlamming kan zijn:

- oorontsteking

- operaties aan oor of kaak (bv Brughoektumor)

- virale infecties (bijvoorbeeld gordelroos)

- trauma (bijvoorbeeld schedelbasisfractuur)

- door een “onverklaarbare oorzaak” (Bell’s parese)

De bewegingsmogelijkheid van één gezichtshelft is verminderd of helemaal uitgevallen. Daarnaast kunnen de spieren in het gezicht op een abnormale manier gaan bewegen.

 

De problemen kunnen zijn: stijfheid van een helft van het gezicht, pijn in het gezicht, het niet kunnen gebruiken van de aangezichtsspieren zoals neus en/of wenkbrauw optrekken of mond tuiten en een asymmetrie van het gezicht in rust, oogirritatie door het niet volledig kunnen sluiten van het ooglid of ongewenste en onvrijwillige bewegingen. Bijvoorbeeld bij het lachten knijpt het oog samen of bij het sluiten van de oogleden trekt de mondhoek omhoog.

 

De behandeling van een aangezichtsverlamming wordt mimetherapie genoemd. Deze behandeling wordt meestal gestart zodra u de aangedane kant van uw gezicht weer kunt bewegen, ook al is het maar een hele kleine beweging. Het is zinvol om in de fase dat er nog geen beweging mogelijk is naar de fysiotherapeut te gaan voor uitleg, advies en het aanleren van massage oefeningen.

Als orofaciaal therapeut kan ik u daarbij helpen.

Het doel van de therapie is om de symmetrie in uw gezicht te bevorderen. Tijdens de therapie leert u de bewegingen van uw gezicht beter onder controle te krijgen. Met de bedoeling dat u uw gezicht zo symmetrisch mogelijk beweegt bij eten, drinken, praten of het uitdrukken van bepaalde emoties.

Zo leert u om in het dagelijkse leven beter met uw aangezichtsverlamming om te gaan.

Door de mimetherapie zullen uw verschijnselen niet helemaal verdwijnen. Door zelf te blijven oefenen krijgt u wel steeds meer controle over uw gezicht en gezichtsuitdrukkingen. Meestal voelt u zich daardoor prettiger en helpt het om met de situatie om te gaan.

Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Zutphenseweg 51

7418 AH  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

We gaan verhuizen! Ons nieuwe adres per 1 juni 2024:   Zutphenseweg 51  7418 AH Deventer.

Maandag 27 en dinsdag 28 mei werken we nog aan het Van Doetinchemplein. 

Woensdag 29 mei zijn we gesloten.

Vanaf donderdag 30 mei starten we al op de Zutphenseweg 51.   Meer info

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page