top of page

Fysiotherapie Centrum Ceintuurbaan

Duizeligheid / BPPD

Ontspannen

Duizeligheid

Duizeligheid is een algemeen probleem. In feite is duizeligheid voor mensen boven de 65 één van de meest voorkomende redenen voor bezoek aan een arts en opname in een ziekenhuis. Ongeacht de oorzaak van duizeligheid, is het het beste om zo snel mogelijk hulp te krijgen.

Benigne Paroxismale Positiedraaiduizeligheid (BPPD)

Elk jaar ontwikkelen duizenden mensen duizeligheid, het gevoel dat hun omgeving ronddraait. Het gevoel kan erg angstaanjagend zijn en kan het gevaar op vallen vergroten. Als bij u benigne paroxismale positiedraaiduizeligheid (BPPD) is vastgesteld, bent u niet de enige – tenminste 9 van elke 100 volwassenen hebben hier last van, waardoor het een van de meest voorkomende types van episodisch duizeligheid is. Het goede nieuws is dat BPPD behandelbaar is.

Wat is BPPD?

Benigne Paroxismale Positiedraaiduizeligheid is een veelvoorkomend binnenoor probleem dat het vestibulaire systeem, dat wordt gebruikt om het evenwicht te bewaren, aantast. BPPD veroorzaakt kortdurende duizeligheid wanneer uw hoofd in bepaalde, met de zwaartekracht verband houdende, posities draait. Benigne betekent dat deze aandoening niet levensbedreigend is, en normaal gezien niet erger wordt. Paroxysmaal betekent dat de duizeligheid (gevoel van draaierigheid) plotseling optreedt. De term positie duidt erop dat de duizeligheid wordt veroorzaakt door veranderingen in de positie van het hoofd, meestal bij het gaan liggen of bij het omdraaien in bed of bij omhoog kijken. Het draaiende of duizelige gevoel wordt draaiduizeligheid genoemd.

 

BPPD ontstaat wanneer stukjes gruis/kristallen zich door de halfcirkelvormige kanalen (meestal het buitenste kanaal), verplaatsen. Deze kleine calcium kristallen (otoconia) worden soms “oorstenen” genoemd.

 

Als u uw hoofd op een bepaalde manier beweegt, bewegen de kristallen in het kanaal en stimuleren de zenuwuiteinden waardoor u duizelig wordt. De oorzaak van BPPD is meestal niet bekend. De kristallen kunnen echter losraken door trauma aan het hoofd, ontsteking/griep, aandoeningen zoals de ziekte van Ménière of ouderdom.

Hoe voelt BPPD ?

BPPD komt meestal voor na een verandering van houding, zoals gaan liggen, omdraaien in bed, bukken of omhoogkijken.

Een korte vertraging, meestal minder dan een paar seconden, kan volgen op een verandering van houding voordat de symptomen zich voordoen. Het duizelige gevoel is kort en intens en houdt meestal ongeveer 15 tot 45 seconden aan. De symptomen zijn kort en kunnen echter tot 2 minuten aanhouden als de kristallen klem raken in een deel van het binnenoor.

De periodes van duizeligheid doen zich vaak weken- of maandenlang voor. Gedurende deze periodes, kunt u het gevoel hebben dat de kamer om u heen draait en u kunt zich ook licht in het hoofd, uit evenwicht en misselijk voelen.

 

Signalen en symptomen van BPPD

De signalen en symptomen van BPPD houden meestal minder dan een minuut aan. De signalen en symptomen komen en gaan en kunnen soms een tijdje verdwijnen en dan weer terugkomen. Beweging van het hoofd veroorzaakt de meeste signalen en symptomen van BPPD en omvat onder andere de volgende:

- Duizeligheid

- Het gevoel dat uw omgeving draait of beweeg

- Verlies van evenwicht of instabiliteit

- Misselijkheid

- Overgeven

Hoe wordt draaiduizeligheid vastgesteld?

Uw fysiotherapeut zal uw antwoorden op de volgende vragen gebruiken om de oorzaak van uw draaiduizeligheid te helpen vinden en om de beste behandelmethode te kiezen:

- Wanneer werd u voor het eerst draaiduizelig (het gevoel van ronddraaien).

- Wat was u aan het doen toen u draaiduizelig werd (uw hoofd omdraaien, voorover buigen, rechtop stilstaan,

   omrollen in bed?

- Hoe lang houdt de draaiduizeligheid aan (seconden, minuten, uren, dagen)?

- Bent u eerder draaiduizelig geweest?

- Heeft u last van gehoorverlies, oorsuizingen of een vol gevoel in uw oren?

- Wordt u misselijk bij het ronddraaien?

- Is uw hartslag of uw ademhaling veranderd?

 

Bespreek vooral alle recente ziektes of letsel, problemen met uw immuunsysteem, veranderingen in medicatie of hormonen, en hoofdpijnen. Deze aanwijzingen geven uw fysiotherapeut inzicht en kunnen helpen bij het vaststellen van een accurate diagnose, of aantonen dat verwijzing naar een andere specialist nodig is.

 

Uw fysiotherapeut zal tests uitvoeren waarbij uw hoofd op specifieke manieren wordt gedraaid om te zien of duizeligheid en onvrijwillige oogbewegingen zich voordoen. Deze onderzoeken helpen de therapeut om de oorzaak en het type van uw duizeligheid vast te stellen en of u doorverwezen moet worden naar een arts voor aanvullend onderzoek.

 

De positietests zijn bedoeld om de symptomen van BPPD uit te lokken. Door uw hoofd op een bepaalde manier te bewegen en te kijken naar uw ogen kan uw fysiotherapeut de juiste tegenbeweging vaststellen om de duizeligheid te verminderen of te laten verdwijnen.

 

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij BPPD ?

Gelukkig herstellen de meeste mensen van BPPD door een specifieke maar zeer effectieve hoofd- en nekbeweging, uitgevoerd door een gespecialiseerd fysiotherapeut. Uw fysiotherapeut zal u door een serie van 2 tot 4 houdingswisselingen begeleiden. Elke positie wordt op voorschrift van de fysiotherapeut 30 seconden tot 2 minuten aangehouden.

 

Deze herpositioneringsbehandelingen zijn ontworpen om de kristallen vanuit de halfcirkelvormige kanalen weer terug te bewegen naar de juiste plek in het binnenoor.

Een herpositioneringsbehandeling genaamd de Epley manoeuvre wordt gebruikt om buitenste kanaal BPPD, het kanaal dat het vaakst betrokken is, te verhelpen.

Er is geen medicatie tegen BPPD en in sommige gevallen zou medicatie ook meer schade doen dan helpen.

Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Van Doetinchemplein 1-B

7415 CN  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page