top of page

De rol van de bekkenbodem bij de stabiliteit van het bekken en de lage rug.Bij lage rug- en bekkenklachten zien we vaak dat de rompstabiliteit ( Core stability) verminderd is. Spieren die een belangrijke rol spelen bij deze stabiliteit zijn de diepe  dwarse buikspieren (transversus abdominus) en de diepe rugspieren ( de multifidi). Uit wetenschappelijk onderzoek weten we inmiddels dat vaak bij mensen met steeds terugkerende lage rug- en bekkenklachten deze spieren zijn verzwakt, niet goed voorspannen en zich niet automatisch herstellen.  Zonder dat je het weet spannen deze spieren, normaal gesproken, namelijk net iets eerder aan dan ander spieren van ons lichaam. Dit noemen we het voorspannen. Door dit goed voorspannen kost bewegen minder kracht en kunnen we ons beter voortbewegen of actief zijn.

Het gaat bij het aanspannen van deze diepe dwarse buikspieren niet zozeer om de kracht maar het is vooral de timing en de dosering die van belang zijn.

Samen met de diepe rugspieren vormen deze dwarse buikspieren een soort cilinder waarin ook de wervelkolom is opgenomen. De bekkenbodemspieren sluiten deze cilinder aan de onderkant af en de ademhalingsspier ( het middenrif ofwel diafragma) sluit deze cilinder aan de bovenzijde af. Uit onderzoek is bekend dat ook de bekkenbodem voor ongeveer 8,5 % meewerkt aan de stabiliteit van de romp.

Als in deze cilinder ergens de balans verstoord wordt door bv. pijn of een blessure , of door een zwangerschap en bevalling, dan gaat een van de andere spieren compenseren om de cilinder toch goed te laten blijven functioneren, dus de stabiliteit zo lang mogelijk te blijven waarborgen.

Je kunt je dan ook voorstellen dat als buikspieren en rugspieren verzwakt zijn, de bekkenbodem harder kan gaan spannen. Of andersom. Op deze manier beïnvloeden ze elkaar over en weer.Wat moet er gebeuren om dit evenwicht te herstellen?

Belangrijk is het om te onderzoek waar het begin is van de disbalans. Waar werken spieren te hard, en waar zijn ze verzwakt? En dan gaan we dit behandelen en starten met trainen om het evenwicht weer te herstellen.

Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Zutphenseweg 51

7418 AH  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

We zijn verhuisd!

Ons nieuwe adres per 1 juni 2024:   Zutphenseweg 51  7418 AH Deventer.

 

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page