top of page

Stuitpijn

Stuitpijn

 

Heeft u pijn in het midden bij de billen, vlak boven de anus en moeite met op het stuitje zitten? 

Mogelijk heeft u last van een afwijkende stand van het stuitje. Dat kan hersteld worden middels een hele milde uitwendige techniek. Deze kortdurende mobilisatie wordt in zit uitgevoerd en is bijna nooit pijnlijk of belastend voor de patiënt. 

  

Het stuitje kan door een val op je billen of een bevalling een afwijkende stand krijgen. Dit kan kortgeleden, maar soms ook heel erg lang geleden ontstaan zijn. Waarbij de klachten langzaam verergeren. 

En wie is er als kind nu nooit een keer van de glijbaan (te hard) op zijn billen terecht gekomen. 

 

De behandeling hiervoor is de NIMOC-methode: Deze behandeling is een ‘nieuwe’ behandelmethode van de (bekken)fysiotherapeut voor het behandelen van stuitpijn, met vaak goede resultaten. Wanneer de stand van het os coccygis meespeelt, wordt vaak gezien dat de patiënten met rugklachten niet lang kunnen staan en/of zitten maar ook pijn hebben bij het gaan staan vanuit zit. 

Het is geen behandeling op zich maar wordt vaak gecombineerd met triggerpointbehandeling en oefentherapie. Triggerpoints zijn punten of knopen in spieren die vaak heel pijnlijk zijn. De triggerpoints worden behandeld door op deze punten druk te geven. 

  

Symptomen die bij problemen met het stuitje horen, kunnen zijn: 

-    Pijn in het midden bij de billen, vlak boven de anus; 

-    Moeite met op het stuitje zitten; 

-    Minder pijn bij naar voren of zijwaarts leunen; 

-    Pijn bij het opstaan uit een stoel; 

-    Pijn of spanning bij het vrijen; 

-    Niet of nauwelijks kunnen fietsen vanwege de pijn. 

  

De stuitpijn bestaat soms al vele jaren en dat zorgt ervoor dat de klachten zich in de loop van de tijd kunnen uitbreiden.  

De volgende symptomen kunnen dan ook optreden: 

-    Pijn rond de zitbeenderen; 

-    Rugklachten; 

-    Uitstralende pijn in bil/billen, been/benen; 

-    Moeizame stoelgang. 

  

Oorzaken van stuitpijn kunnen zijn: 

-    Val op het stuitje; 

-    Breuk of dislocatie van het stuitje; 

-    Ontsteking; 

-    Zwangerschap; 

-    Bevalling; 

-    Soms is er geen duidelijke oorzaak. 

  

Als men zich herkent in bovenstaande oorzaken en symptomen wordt er bij het onderzoek bijna altijd een scheefstand van het stuitje gevonden. De scheefstand is hetgeen wat voornamelijk zoveel klachten veroorzaakt. Het stuitje is namelijk een belangrijk aanhechtingspunt van de bekkenbodemspier en er hecht veel peesweefsel aan vast wat zorgt voor krachttransport en stevigheid rond het bekken. De langdurige spanning op spier- en peesweefsel zorgt ervoor dat dat weefsel erg geprikkeld raakt omdat die spanning er normaal niet continu op hoort te staan. 

  

Bij het eerste consult wordt dan ook meteen wat gedaan aan de afwijkende stand van het stuitje. Dat gebeurt middels een uitwendige correctietechniek die via de rug wordt uitgevoerd. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het bekken, de bekkenbodem, de wervelkolom en de houding. 
De stuitpijn kan hiermee in een paar weken tot maanden volledig verdwijnen! En dat in maar een paar behandelingen! 

  

Na het eerste consult kán de pijn in eerste instantie toenemen. Dat komt omdat de spanning in het spier- en peesweefsel rond het stuitje gaat veranderen. De ervaring leert dat we ongeveer drie weken na een eerste correctie moeten afwachten wat het resultaat is. De behandeling vindt daarom maar om de paar weken plaats en hoeft maar een paar keer herhaald te worden. 

  

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? U kunt ons bellen of per mail een vraag stellen, dan nemen wij contact met u op. 

Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Zutphenseweg 51

7418 AH  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

We zijn verhuisd!

Ons nieuwe adres per 1 juni 2024:   Zutphenseweg 51  7418 AH Deventer.

 

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page