top of page

Werkwijze

Een verstoorde functie van de bekkenbodem kan zich uiten in pijn in de bekkenregio, pijn in de bekkenbodem, incontinentie- en/of verzakkingsklachten.  

De bekkenbodem is onderdeel van een groter geheel. Zo werkt de bekkenbodem nauw samen met de dwarse buikspieren, diepe rugspieren en het middenrif. Deze groep spieren verzorgen samen de controle over een goed gecoördineerde beweging van de romp, ook wel de core stability genoemd, zonder hierbij de beweeglijkheid te beperken.  

Wij zijn van mening dat in de therapie, de functie van al deze verschillende spiersystemen moeten integreren. De revalidatie zal naast het verbeteren van de spierfunctie van de lage rug en buikspieren, zich ook moeten richten op de bekkenbodemspieren en de ademhaling. 

Hyperventilatie is een voorbeeld van een klacht die kan ontstaan bij een verstoorde ademhalingsfunctie (dus functioneren van het middenrif). 

  

 

Werkwijze 

In ons bekkencentrum passen we verschillende strategieën toe om bij patiënten met lage rugklachten

ook de functie van de bekkenbodem en de ademhaling te beoordelen. Andersom wordt er bij

patiënten met bekkenbodem klachten, naar de lage rug en de ademhaling gekeken.  

Hierbij maken we gebruik van zowel de kennis vanuit de manueel therapie, bekkenfysiotherapie

als de psychosomatisch fysiotherapie (ademhaling/ontspanning). 

  

Daarnaast maken we gebruik van: 

-    Echografie waarbij we in staat zijn om de activiteit van de dwarse buikspieren zichtbaar te maken.

     Tevens kunnen we na de bevalling de sluiting van de rechte buikspieren beoordelen (diastase); 

-    Myofeedback: om de functie van de bekkenbodemspieren te beoordelen; 

-    Onze nieuwste aanwinst is de MAPLe®

 

De MAPLe® kan gebruikt worden om patiënten met bekkenbodemproblemen zo effectief mogelijk te behandelen. Via een (persoonlijke) probe, welke 24 meetpunten bevat, kan de spieractiviteit van de individuele spieren aan verschillende zijden en dieptes in de bekkenbodem heel nauwkeurig in kaart gebracht worden.  Daardoor kan er een zeer nauwkeurige diagnose gesteld worden en heel doelgericht behandeld worden. Wanneer de probe ingebracht is, kan de patiënt op een scherm zien wat de activiteit is van de bekkenbodemspieren. Zo krijgt de patiënt veel meer inzicht in het vermogen van aanspannen en ontspannen. Vaak is er onbewust sprake van een hoge basisspanning. Als een patiënt zich bewust is van wat hij of zij moet voelen, vormt dit een goede uitgangspositie om met de oefeningen aan de slag te gaan.

De kosten van de (persoonlijke) probe worden niet vergoed door de verzekering en zijn voor uw eigen rekening.

 

Met al deze onderzoeksgegevens zijn we dan in staat om een zo optimaal mogelijk behandelplan op te stellen en zo de functie van alle betrokken systemen te herstellen.

Intake 

Om uw klacht volledig in kaart te brengen kunt u vragenlijsten ontvangen via email om thuis in te vullen. In sommige gevallen wordt tijdens de eerste afspraak een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Afhankelijk van uw klacht kan het nodig zijn om een inwendig onderzoek te doen tijdens een volgende afspraak. Via de vagina of de anus wordt de functie van de bekkenbodemspieren beoordeeld. Dit onderzoek wordt nooit uitgevoerd zonder uw uitdrukkelijke toestemming. 

  

Het behandelprogramma kan bestaan uit: bekkenbodemoefeningen/oefentherapie/ fitnessbegeleiding/ triggerpointbehandeling/manueel therapie/ ontspannings- en ademhalingsoefeningen.

Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Van Doetinchemplein 1-B

7415 CN  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page