top of page

Fysiotherapie HanzePoort

Voorheen: Fysiotherapie Centrum Ceintuurbaan

Bekkencentrum

Prostaatklachten

Prostaatklachten

 

De prostaat is een klier die zich onder de blaas bevindt en waar het bovenste deel van de plasbuis doorheen loopt. De prostaat produceert vocht dat belangrijk is voor de samenstelling van het zaad. Als de prostaat bij het ouder worden groter wordt, kan deze de plasbuis wat dichtdrukken. 
 

Prostaatklachten komen zowel bij jonge als bij oudere mannen voor. Bij de meeste mannen zal er bij het ouder worden een goedaardige prostaatvergroting optreden (BPH). Hierdoor wordt de plasbuis die door de prostaat heen loopt enigszins nauwer, dit kan het plassen bemoeilijken.  

Er is dan sprake van een slappere straal en het duurt langer eer de blaas leeg is. De functiestoornis ten gevolge van de vergrote prostaat kan blaasirritatie oproepen. Dit uit zich in veelvuldige aandrang tot plassen overdag en/of s’ nachts.  

Uiteraard is het ook bij goedaardige prostaatvergroting van belang dat men op een juiste manier plast, zodat de bekkenbodemspier niet nog eens een extra belemmering vormt. 
 

Na een TURP-operatie of als de prostaat operatief is verwijderd (in geval van prostaatkanker) kunnen incontinentie klachten ontstaan bij opstaan, hoesten, sporten, tillen (stress-incontinentie). Ook vaak aandrang voelen (urgeklachten) komen veel voor. Een deel van het ophoudmechanisme is er namelijk niet meer. De bekkenbodemspier moet een extra inspanning leveren en een nieuw evenwicht vinden. Doel is om de spier door middel van training te verstevigen en goed te leren gebruiken. 
 

Bij een prostatectomie kunnen erectiestoornissen veroorzaakt worden door beschadiging van de zenuw. 
Tijdens het genezingsproces is het belangrijk om de bekkenbodemspier in een zo’n optimaal mogelijke conditie te krijgen en te trainen op kracht, uithoudingsvermogen, reactiesnelheid en ontspanning om zo ongewenst urineverlies te voorkomen. 

 

Bekkenfysiotherapeutische begeleiding voor en na operaties aan de prostaat, maakt een deel uit van de multidisciplinaire behandeling. Als er kort na de ingreep gestart wordt met een training van de bekkenbodemspieren en blaas, zal dit de periode van urineverlies aanmerkelijk kunnen verkorten. 

  

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? U kunt ons bellen of een vraag stellen, dan nemen wij contact met u op. 

Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Zutphenseweg 51

7418 AH  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

We zijn verhuisd!

Ons nieuwe adres per 1 juni 2024:   Zutphenseweg 51  7418 AH Deventer.

 

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page