top of page

Fysiotherapie HanzePoort

Voorheen: Fysiotherapie Centrum Ceintuurbaan

Bekkencentrum

Ontlastingsproblemen

Ontlastingsproblemen bij mannen

 

Veel voorkomende klachten bij ontlastingsproblemen: 

-    Verstopping (obstipatie); 

-    Verlies van ontlasting (fecaal verlies), vegen in de broek; ongewild winden laten 

-    Ontlasting niet goed in één keer kwijt kunnen; 

-    Voortdurende (chronische) aandrang om te poepen; 

-    Gevoel de ontlasting niet te kunnen ophouden; 

-    Ontstaan van aambeien bij de stoelgang. 

  

Vaak is verstopping het gevolg van verkeerde leef- en eetgewoontes: te weinig lichaamsbeweging, vezelarme voeding en onvoldoende drinken. Meestal gaat het om een combinatie van deze factoren. 

 

Bij ontlastingsverlies is er vaak een combinatie van factoren die zorgen dat u geen controle meer hebt op het ophouden van uw ontlasting. Eén van de factoren is het onvermogen om de buitenste anale kringspier voldoende aan te spannen. Een andere factor is de consistentie van uw ontlasting, het kan bijvoorbeeld veel dunner zijn dan normaal. Als de ontlasting te dun is, zoals diarree, wordt het heel moeilijk om het op te houden. Onze buitenste kringspier is niet geschikt om waterdunne ontlasting op te houden. 

Ook kan het zijn dat u bij ontlasting de endeldarm niet goed ledigt, Dit laatste beetje kan dan bij bewegen verloren worden zonder dat u het merkt 

 

De sluitspier van de anus maakt onderdeel uit van de bekkenbodemspier en kan een rol spelen bij ontlastingsklachten. De bekkenbodemspier kan te gespannen (overactief) of te zwak (onderactief) zijn. Daarnaast kan de bekkenbodemspier mogelijk verkeerd reageren (coördinatiestoornis). Ook kan er een veranderd vullings- en/of aandranggevoel zijn ontstaan van de endeldarm. 

In de behandeling worden adviezen gegeven over voedingsgewoonten, vochtinname, lichaamsbeweging en toiletgedrag. 

Specifieke oefentherapie richt zich op bewustwording van de bekkenbodemspier en het functioneren hiervan. Verder zal er aandacht worden besteed aan het verbeteren van de bekkenbodemfuncties, zoals kracht, coördinatie, ontspanning en uithoudingsvermogen. Ook kan de mate van vulling en aandrang van de endeldarm worden getraind. 

  

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? U kunt ons bellen of een vraag stellen, dan nemen wij contact met u op. 

Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Van Doetinchemplein 1-B

7415 CN  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page