top of page

Plasklachten bij vrouwen

zittend-plassen.jpg

Plasklachten bij vrouwen

 

Bij vrouwen komen plasklachten vaak en op alle leeftijden voor. Hierbij geldt dat, met het toenemen van de leeftijd, vaak ook de plasklachten toenemen. De plasproblemen worden vaak veroorzaakt door het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. 

  

Veel voorkomende plasklachten bij vrouwen zijn: 

-    De urinestraal is minder krachtig; 

-    Het duurt soms even voordat de plas op gang komt; 

-    Vaak en kleine beetjes plassen; 

-    Moeten persen tijdens het plassen; 

-    Nadruppelen; 

-    Na het plassen het gevoel hebben dat de blaas niet helemaal leeg is; 

-    Een branderig gevoel tijdens het plassen; 

-    De plas moeilijk of niet op kunnen houden; 

-    ‘s Nachts meerdere malen moeten plassen; 

-    Steeds terugkerende urineweginfecties; 

  

Als de bekkenbodemspieren te gespannen zijn, kan er ook een onrustige, ook wel overactieve, blaas ontstaan. U moet dan vaak plassen.

Vaak plassen betekent vaker dan 8 maal per dag, bij een vochtinname van anderhalf tot twee liter per dag, en vaker dan tweemaal per nacht eruit moeten om te plassen. Het kan zelfs zo erg worden dat u misschien wel ieder uur moet plassen.  

Dit kan er langzaam ingeslopen zijn maar kan ook aangeleerd zijn. Daarnaast kan dit ontstaan zijn bij/na een blaasontsteking. Door de ontsteking moest u vaker plassen, dat patroon blijft soms bestaan, nadat de ontsteking verdwenen is. Het is lastig om dat weer af te leren. Het kan ook zijn dat u vaker plast omdat u bang bent urine te verliezen of gewoon voor de zekerheid. In alle gevallen is het van belang dat het normale plaspatroon weer wordt hersteld. 

 

 Goed uitplassen is daarnaast erg belangrijk! Dit is niet altijd goed mogelijk, bijvoorbeeld als de bekkenbodemfunctie niet optimaal is. Als er een te gespannen bekkenbodem is wordt het uitplassen moelijker. Door een verzakking kan het zijn dat het uitplassen niet altijd goed lukt. Hierdoor blijft er urine achter en dat kan aanleiding zijn tot het ontstaan van een blaasontsteking. 

 

Vaak moeten plassen of problemen met het uitplassen hebben, kan grote gevolgen hebben voor uw dagelijkse leven. Uitgaan of op visite gaan is voor u misschien niet meer mogelijk omdat er altijd een toilet in de buurt moet zijn. 

 

Om uw plasklachten te verminderen of zelfs geheel op te heffen zal uw bekkenfysiotherapeut middels een individueel behandelplan en gerichte oefentherapie werken aan het herstel van blaas- en bekkenbodemfunctie.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? U kunt ons bellen of per mail een vraag stellen, dan nemen wij contact met u op.

Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Van Doetinchemplein 1-B

7415 CN  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page