top of page

Ontlastingsproblemen

Ontlastingsproblemen

 

De meest voorkomende klachten: 

-    Verstopping (obstipatie); 

-    Verlies van ontlasting (fecaal verlies); 

-    Ontlasting niet goed in één keer kwijt kunnen; 

-    Voortdurende (chronische) aandrang om te poepen; 

-    Ontstaan van aambeien bij de stoelgang; 

-    Ongewild winden laten. 

  

Obstipatie 
Obstipatie, oftewel een moeizame stoelgang heeft iedereen wel eens meegemaakt. We spreken hier over wanneer iemand minder dan 3 keer per week ontlasting heeft, en hard moet persen om dit kwijt te raken. Obstipatie kan veel oorzaken hebben.  

Een van de oorzaken is spanningsproblemen in de bekkenbodem. Wordt de bekkenbodem tijdens het ontlasten niet of onvoldoende ontspannen, dan kan de endeldarm niet volledig geleegd worden en blijft er ontlasting achter. Hierdoor kunnen ook klachten als een opgeblazen gevoel of buikpijn ontstaan. 
Als de bekkenbodem niet goed ontspant, ontstaat er een neiging tot persen. Hoe minder ontspanning van de bekkenbodem, hoe harder er geperst moet worden. 

 
Andere oorzaken van obstipatie: 

-    Verkeerde leef- en eetgewoontes: te weinig lichaamsbeweging, onvoldoende drinken of vezelarme voeding. Vaak ligt een combinatie

     van deze factoren ten grondslag aan de verstopping. 

-    Uitstellen van toiletbezoek. Als je toiletbezoek lang uitstelt, ondanks aandrang, kan dit tot harde ontlasting leiden. 

-    Geneesmiddelen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Kalmerende middelen (tranquilizers, antidepressiva), slaapmiddelen,

     staalpillen en het langdurig gebruik van laxeermiddelen. 

-    Een enkele keer wordt verstopping veroorzaakt door een ziekte of aandoening: bijvoorbeeld dikke darm poliepen, depressie of

     schildklierafwijkingen. 

 
De therapie zal zich voornamelijk richten op: 

-    Verbeteren van het functioneren van de bekkenbodemspier 

-    Verbeteren van het gevoel in de endeldarm 

-    Leefregels en voedingsadviezen (inname vocht en vezels) 

-    Toiletgedrag 

  

Ontlastingsverlies

Ongewild verlies van ontlasting kan bestaan uit: het ongewild verliezen van windjes, vegen ontlasting in de onderbroek of een grotere hoeveelheid (harde of zachte) ontlasting bij aandrang of ongemerkt. 
Bij ontlastingsverlies is er vaak een combinatie van factoren die zorgen dat u geen controle meer hebt op het ophouden van uw ontlasting.  

Eén van de factoren is het onvermogen om de buitenste anale kringspier voldoende aan te spannen. Een andere factor is de consistentie van uw ontlasting, het kan bijvoorbeeld veel dunner zijn dan normaal. Als de ontlasting te dun is, zoals diarree, wordt het heel moeilijk om het op te houden. Onze buitenste kringspier is niet geschikt om waterdunne ontlasting op te houden. 

De kringspier kan beschadigd zijn door een bevalling of door verslapping bijvoorbeeld door het ouder worden, tijdens en na de overgang of na een operatie in het gebied van de anus. Een verzakking van de endeldarm kan ook tot ontlastingsverlies leiden. 
  

Incontinentie van ontlasting kan tevens optreden bij obstipatie. Er kan dan langs de dikke/harde ontlasting in de darm dunne ontlasting naar buiten lekken. 

Daarnaast kan ook ontlastingsverlies optreden door het niet goed ledigen van de endeldarm. Er blijft nog iets achter, wat u vervolgens bij de dagelijkse activiteiten verliest zonder dat u het merkt. 
 

Ontlastingsverlies ligt persoonlijk heel gevoelig – meer nog dan urine incontinentie – en leidt vaak tot sociaal isolement. Uit angst om ontlasting te verliezen en dat anderen je kunnen ruiken, gaan mensen met ontlastingsverlies de deur niet of nauwelijks meer uit. 
Bij deze klacht geldt: het gaat niet vanzelf over. Als u op dit moment alleen de windjes niet meer kan tegenhouden, of dat u ook vaste ontlasting niet meer volledig kunt ophouden is het verstandig om hier met uw huisarts of met een bekkenfysiotherapeut over te praten. 
  

Verbeteren van de functie van de bekkenbodemspier, inclusief de anale sluitspier is een belangrijk aandachtspunt van de bekkenfysiotherapeutische behandeling.  

Deze zal verder gericht zijn op: 

-    Verbeteren van het gevoel in de endeldarm 

-    Adviezen omtrent vocht en vezel intake 

-    Toiletgedrag 

  

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? U kunt ons bellen of per mail een vraag stellen, dan nemen wij contact met u op. 

 

Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Van Doetinchemplein 1-B

7415 CN  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page