top of page

Fysiotherapie HanzePoort

Voorheen: Fysiotherapie Centrum Ceintuurbaan

Stress en Spanningsklachten

Stressklachten
Mindfulness
Haptotherapie
Feldenkreis
Ademtherapie
Haptotherapie
Mindfulness
Feldenkreis

 

 

Geestelijke spanning / stress

Wat is stress?

Stress is vrij vertaald de hoeveelheid spanning of druk die we ervaren.

Stress gezond of ongezond?

Stress of spanning is gezond, zolang er een overeenstemming is tussen de eisen die aan u worden gesteld of die u aan uzelf stelt en hetgeen u aankunt. Er is dan een evenwicht tussen de draaglast (de belasting) en de draagkracht (de belastbaarheid). U kunt dat zien als een weegschaal die in balans is.

Het is dus niet erg om een keer onder spanning te staan, slecht te slapen, een meningsverschil te hebben of een avondje door te studeren.

Wanneer de balans te lang of te vaak 'uit balans' is of de spanning een te ernstige vorm aanneemt, dan loopt u wel een risico om spanningsklachten te krijgen. Stress kan zich dan vast zetten in je lichaam en je kunt er uiteindelijk zelfs ziek van worden.

 

Stressklachten: 

1.   Lichamelijke stressreacties:

      Spierspanningen - pijnen - hoge bloeddruk - hyperventilatie - vermoeidheid - duizeligheid - maag, darm, buikklachten - zweten.

2.   Emotionele stressreacties

      Snel geprikkeld of emotioneel – frustratie – onzekerheid – mat of gedemoraliseerd – angstig – hulpeloosheid.

3.   Denkend functioneren

      Vergeetachtig – concentratieproblemen – piekeren – negatief denken – niet helder denken

4.   Gedragsveranderingen

      Gestoorde slaap – chaotisch - onrustig – teveel met één ding bezig – gejaagd – vermijden sociale contacten – ziek melden voor werk –                gaan roken of drinken – agressief.

Langdurige stress, kan leiden tot overspanning of burnout (overwerkt of opgebrand zijn).

De balans: draagkracht - draaglast:

Wanneer u last heeft van stressklachten dan is het goed te kijken welke kant van de weegschaal bijdraagt tot de 'uit balans' situatie. U kunt dan zelf namelijk invloed uitoefenen op de balans van de weegschaal en zo de ruimte geven om te herstellen.

Kijk eens naar de factoren die draagkracht en draaglast bepalen:

Draagkracht: 

-    Assertiviteit

-    Regelmogelijkheden

-    Timemanagment

-    Omgang met problemen en conflicten

-    Denk gewoonten

-    Sociale steun

-    Gezondheid

-    Lichamelijke conditie.

-    Leefgewoonten

-    Kunnen ontspannen.

Draaglast:

-    Alledaagse stresssituaties

-    Problemen

-    Taakbelasting

-    Belastende werkfactoren

-    Belastende privé-factoren

-    Levensgebeurtenissen

-    Eisen en verplichtingen

Stressklachten kunnen zich dus zowel lichamelijk als ook geestelijk uiten. Stress zorgt ervoor dat spieren pijnlijk gespannen raken, de doorbloeding van het weefsel afneemt en herstel vertraagd wordt. De samenhang tussen lichamelijke klachten en stress is echter niet altijd duidelijk. 

De psychosomatisch fysiotherapeut kan dat samen met u analyseren. Bij de behandeling werkt zij volgens het biopsychosociale model. Dat houdt in dat naast de lichamelijke klachten ook psychologische en sociale aspecten, bij de behandeling betrokken worden.

Ontspanning en meer ontspannen raken

Ontspanning: wat is daarvoor nodig? 

Ontspanning is een van de meest belangrijke dingen om gezond te blijven. Iemand die continu bezig is met zijn baan, een druk gezin en andere dingen, zal op gegeven moment ook opbranden. Dat is iets wat je onmogelijk vol kunt houden. Tussendoor moet er daarom tijd zijn om te kunnen ontspannen. Zeker wanneer men een burn-out heeft, of heeft gehad, is ontspanning noodzakelijk. Het zorgt er namelijk voor dat je een stuk helderder kan blijven en tot rust kunt komen, waardoor de kans op een nieuwe burn-out al een stuk kleiner is.

De grote vraag is: hoe en waarmee ontspan je eigenlijk? In dit artikel lees je dan ook meer over hoe je het beste kunt uitrusten. Natuurlijk kan er niet concreet gezegd worden dat het kijken van een serie, het maken van een wandeling etc. zal helpen. Voor de een werkt zoiets wel, voor de ander totaal niet. Daarom lees je in dit artikel globale tips waarmee je zeker aan de slag kunt als je optimaal ontspanning wilt!

 

Beweging

Bij beweging hoeft niet direct gedacht te worden aan intensief op een loopband rennen of tekeer gaan met zware gewichten. Het mooie van beweging is dat het vrijwel voor iedereen mogelijk is. Of het hier nu gaat om een rondje hardlopen, rustig wandelen of juist wel intensief sporten: bijna iedereen kan het. Daarbij is er nog een groot voordeel, namelijk dat je bij sport endorfine aanmaakt. Endorfine is een stofje dat ervoor zorgt dat we ons gelukkig voelen. Daarbij bouw je cortisol af, wat ook wel het stresshormoon genoemd wordt. Cortisol afbouwen is dus een hele goede wanneer men meer ontspanning wil. Al met al heb je door beweging dus minder last van stress. Wat deze beweging precies inhoudt, is voor een ieder anders en kan dan ook zelf worden ingevuld.

 

Goede slaap

Een goede nachtrust is waar wij als mens op kunnen functioneren gedurende de dag. Als je totaal uitgeput bent, ben je meer vatbaar voor bacteriën en virussen, maar ook voor stress. Een goede nachtrust is van groot belang, omdat je in je slaap een heleboel emoties en gebeurtenissen kunt verwerken. Slaap je slecht, dan verwerk je dit niet en kun je er juist mee blijven zitten. Slaap je slecht? Kijk waar dit vandaan komt. Ben je in de avond bijvoorbeeld nog te actief? Kijk je vlak voor het slapen gaan nog veel naar de tv of op je telefoon? Zet eens op een rijtje wat jouw rituelen zijn om te ontdekken waar de slechte nachtrust vandaan komt om het te kunnen verbeteren.

Gezond eten

Zoals eerder genoemd bouw je cortisol af door te gaan sporten, maar wist je dat cortisol ook in eten verwerkt zit? Iets dat jouw stress alleen maar erger maakt? Daarbij is ook cafeïne iets dat niet bepaald prettig is als je je al heel gestresst voelt. Daardoor kan je je namelijk behoorlijk opgejaagd voelen. Matig dus de cafeïne en check de ingrediënten van je eten/drinken. Daarbij kan gezonde voeding ook rust geven voor het lichaam. Een tevreden lichaam zorgt makkelijker voor een blije geest dan een lichaam dat vol ongezonde dingen zit. Matig met suiker en kies eens wat gezonds!

 

Mindfulness 

Wat betreft een gezonde geest kan er ook worden gedacht aan meditatie. Mindfulness is een oefening met als doel tot rust komen en bewustzijn te vergroten. Het is ideaal om wat rust in je hoofd te creëren. Ook is mindfullness een goede manier om wat bewuster stil te staan bij wat je doet. Maakt wat je doet jou ook gelukkig? En doe je niet een heleboel op de automatische piloot? Sta eens stil bij hoe lekker je lunch is, hoe fijn het is als de zon schijnt etc.

Leer dus genieten van de kleine dingen. Zo kun je ook een soort dagboekje bijhouden waar je inzet wat fijn was aan je dag, zelfs als je een rotdag hebt gehad. Er is altijd wel iets te bedenken: een pakketje is binnen gekomen, je hebt heerlijk gewandeld met de hond, de zon scheen etc. Het hoeft dus niet moeilijk te zijn en hoeft ook niet perse over jezelf te gaan.

Ontspanningsoefeningen / ademhalingsoefeningen

Merk je dat je onrustig bent? Dan kunnen ontspanningsoefeningen ook goed helpen, net als mindfullness en meditatie. De beste tip is om te proberen naar je buik te ademen. Iemand die zich relaxed voelt, ademt automatisch al door de buik. Als je veel stress hebt en je onrustig voelt, gaat je ademhaling meer naar boven. Hierdoor adem je als het ware korter en zul je meer stress ervaren. Er zijn talloze oefeningen online te vinden waarbij je onder andere kunt mee ademen. Heel handig, want zo weet je precies hoe je precies moet ademen!

 

Relativeren

Oké, dit klinkt makkelijker dan het is: je niet te druk maken. Echter kun je door te relativeren al merken dat je veel minder stress hebt om bepaalde situaties. Iemand die voordringt bij de kassa waardoor jij woede gaat opkroppen? Laat het los: diegene heeft misschien wel heel erg haast en je hoeft hoogstens drie minuten langer te wachten. Denk wat beter na bij de situaties die je stress geven en vraag je af of het het wel waard is om daar zoveel aandacht aan te geven, want de kans is groot dat dat niet het geval is. Relativeren betekent dat je positief kunt denken. Als je relativeert zie je het positieve in. De kans dat je dan nog stress hebt is bijzonder klein.

 

Geschikte omgeving

Het vinden van een geschikte omgeving kan behoorlijk lastig zijn. Bij omgeving kan worden gedacht aan het huis waar je woont en de buurt waar je in zit, maar ook aan de mensen om je heen. Als anderen om je heen heel negatief zijn en hun frustraties op jou richten, dan doet dat niets goeds voor jouw stresslevel. Daarbij kan een wandeling in een hele rustige omgeving heel erg goed zijn om je gedachten eens een plekje te geven. Mocht iemand erg negatief zijn, spreek het dan uit. Zorg ervoor dat jouw omgeving geschikt is om in tot rust te komen.

Een verkeerde omgeving waarin je niet gekend wordt, zorgt er vaak voor dat je vastloopt.

Belang hechten aan de juiste dingen

Belang hechten aan de juiste dingen is ook een belangrijke. Je wordt niet gelukkig van allerlei grote bezittingen en hebt het bovendien niet nodig. Leer dus welke kleine dingen jou gelukkig maken en waarvan jij kunt ontspannen. Dat kan een kopje thee zijn, een wandeling met de hond, een knuffel van je partner etc. Het hoeft dus geen bakken met geld te kosten om meer ontspanning te ervaren.

 

Oog hebben voor kleine dingen

Zoals eerder benoemd is het belangrijk om je te richten op kleine dingen die je blij kunnen maken. Er is altijd wel iets goed in een dag, ook al heb je de hele dag binnen op de bank gezeten. Misschien heb je je favoriete serie gezien, heb je je lievelingseten kunnen eten en ga zo maar door. Door vaker proberen te denken op deze manier, zul je ook merken dat je automatischer op deze manier zult denken. Je waardeert op gegeven moment ook steeds meer de kleine dingen, en hoe fijn is dat? Je hoeft dus geen grootse dingen te hebben om te kunnen genieten en ontspannen.

 

Een minddump maken

Een van de belangrijkste dingen is om alles te ordenen, want dat kan veel rust in je hoofd geven. Als je nooit iets opschrijft zul je merken dat je continu bezig bent met wat je ook alweer moest doen. Voor de een werkt dat prima, maar voor de ander is dat geen optie. Een grote agenda is dus al een pluspunt! Schrijf al je afspraken op en komt je iets te boven, schrijf het er dan in. Op die manier kun je ’s avonds op de bank zitten zonder je druk te maken dat je van alles bent vergeten, want je hebt een lijstje kunnen afwerken vanuit je agenda.

Een minddump werkt goed om orde te scheppen in de mogelijke chaos. Allereerst kijk je naar wat er absoluut moet gebeuren. Denk aan de vaatwasser inruimen omdat je anders morgen geen schoon bord hebt om van te eten, of het uitlaten van de hond omdat de hond zijn behoefte anders in huis zal doen. Dit soort kleine klusjes moeten natuurlijk gedaan worden. Plan dit dan ook op wat het meest urgent is en wat daarna ook nog kan. Daarbij is het de vraag of de verantwoordelijkheid bij jou ligt. Is het jouw taak om de hond uit te laten of is het iemand anders beurt om het te doen? Door na te denken of het echt aan jou ligt, kun je ook al wat tot rust komen en denken ‘nee, het is de beurt van mijn man vandaag.’

Minddump uitvoeren 

Verder kun je denken aan wat er van jou wordt verwacht. Die gedachte kan wellicht wat angst opleveren, want voor sommige mensen is dat heel veel. Stel grenzen in wat jij gaat doen en wat wellicht verdeeld moet worden. Als vierde punt kijk je naar wat wanneer moet gebeuren. Twijfel je of het meteen moet en duurt het maar heel even? Doe het dan direct, dan is dat klusje ook weer uit je hoofd. Kan het ook later? Plan het dan in in je agenda om het niet te vergeten en te voorkomen dat het op een stapel belandt.

Tot slot kijk je nog naar wat er precies moet gebeuren om de actie te voltooien. Wat moet je doen wat betreft actie ondernemen? Bij de hond uitlaten doe je eerst je jas en schoenen aan, pak je de riem en je stapt met de hond de deur uit. Dat is natuurlijk niet zo lastig. Kijk goed naar hoeveel tijd je kwijt bent en wat je precies allemaal moet doen.

 

Reflecteer

Het reflecteren kan op ieder van de bovengenoemde tips en hoort ook bij de minddump. Wat heeft het voor je gedaan en is het iets dat heeft gewerkt of absoluut niet? Niet alle tips zijn voor iedereen bruikbaar, maar gelukkig zijn het er een boel waardoor er sowieso iets tussen zit voor jou. Kijk hoe jij ermee om bent gegaan en beloon jezelf. Je hebt je best gedaan om te ontspannen en hebt daarvoor bijvoorbeeld dit artikel gelezen, dat is al heel wat! Beloon jezelf dus met iets dat jij prettig vindt en kijk ook meteen naar wat er volgende keer wellicht beter kan. Maak je geen zorgen, want soms gaat het al prima en is een verbetering helemaal niet nodig.
 

Opladen 

Tot slot: ga er eens tussenuit. Eens weggaan uit de omgeving waar je normaal gesproken veel stress ervaart, kan dan al een hele goede tip zijn. Boek een nachtje een hotel, ga er hier eens op uit of doe wat jij leuk vindt, zolang het buiten je omgeving ligt. Daarbij kan je ook al opladen door eens goed met iemand te praten over wat je dwars zit. Wie weet heeft de ander erg goed advies, en zo niet, dan geeft dat ook niets. Stress kan al sterk afnemen door je verhaal even kwijt te kunnen.

Al met al zijn er dus een heleboel tips waar je mee aan de slag kunt om meer ontspanning te krijgen. Van meditatie tot de minddump of van gezond eten tot lekker sporten. Niet iedere tip is voor iedereen handig, maar de kans is groot dat je er iets uit zult halen wat voor jou werkt. Vergeet vooral niet: ontspanning is niets om je schuldig over te voelen. Sommige mensen kunnen zich erg druk maken over dat ze een momentje niets doen, maar dat hoort bij het leven.

We zijn niet gemaakt om continu te werken, moeder/vader te zijn, van hot naar her te vliegen etc. Ontspanning zorgt er juist voor dat ons leven leuk blijft omdat we het allemaal vol kunnen houden zonder daarbij ontzettend veel stress te ervaren. Voel je dus zeker niet schuldig als je gaat ontspannen maar onthoud dat iedereen dit nodig heeft om gezond te blijven, want een gezond lichaam betekent ook een gezonde geest. Lees dus de tips nog eens door en probeer ze uit!

Belangrijk is wel dat bij bewegen, in welke vorm dan ook, het bewegen in ontspanning gebeurd. Uw fysiotherapeut kan u daarbij helpen.

Indien dat niet voldoende is, zijn er diverse ondersteunende therapieën welke u hierbij kunnen helpen.

Zie keuzeknoppen boven aan de pagina.

Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Zutphenseweg 51

7418 AH  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

We zijn verhuisd!

Ons nieuwe adres per 1 juni 2024:   Zutphenseweg 51  7418 AH Deventer.

 

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page