top of page

Fysiotherapie HanzePoort

Voorheen: Fysiotherapie Centrum Ceintuurbaan

Herstel AC

AC luxatie

Door een val of ander trauma kan het uiteinde van het sleutelbeen omhoog komen te staan (luxatie). Hierbij is het kapsel van het gewrichtje gescheurd. Afhankelijk van de ernst kunnen ook de bandjes tussen het sleutelbeen en het coracoid scheuren. Daardoor kunnen de spieren die vastzitten aan de bovenzijde het sleutelbeen het uiteinde omhoog trekken met een lelijke hoogstand als gevolg.
Om het letsel in te delen worden de classificaties van Tossy en de Rockwood het meest gebruikt. 

                     

Behandeling AC luxatie

Eigenlijk is er geen bewijs dat operatieve behandeling nodig is. Ondanks de (lelijke) hoogstand blijven er namelijk weinig tot geen klachten bestaan en kan men met de schouder na verloop van tijd gewoon weer werken en sporten. Snel oefenen, eventueel met een fysiotherapeut wordt aanbevolen. Uiteraard zal na een operatie de hoogstand minder zijn, maar in ruil daarvoor komt er een litteken en duurt de revalidatie langer.

Operatie AC luxatie

Er zijn gevallen waarin een operatie duidelijk waarde heeft. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer het AC gewricht pijn blijft geven bij heffen of bij pijn door voor-achterwaartse instabiliteit van het uiteinde van het sleutelbeen.
De operatie bestaat dan uit een distale clavicularesectie met fixatie van het sleutelbeen door middel van een hechting, een ligament of een pees tussen het sleutelbeen en het coracoid. Hiermee wordt de functie van de stabiliserende ligamentjes hersteld / nagebootst.

Er zijn veel technieken beschreven voor deze operatie. De techniek die vaak wordt gebruikt is fixatie met het Lockdown implantaat. Dit is een zeer stevig kunstligament waarmee de stabiliteit wordt hersteld en waarin ingroei van bindweefsel (voor de lange termijnfixatie) mogelijk is.
De nabehandeling bestaat uit 6 weken sling en fysiotherapie. Het totale herstel beslaat ongeveer een half jaar. De schouder zal gedurende meerdere maanden stijver zijn.

Risico’s

De risico’s bij een distale clavicularesectie zijn zeer klein en bestaan met name uit de algemene operatierisico’s.
Ook bij operatieve fixatie van het sleutelbeen zijn de risico’s klein. Hierbij valt te denken aan het van het falen van het (kunststof) bandje, bloeduitstorting, tijdelijke stijfheid van de schouder en de algemene operatierisico’s.

Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Zutphenseweg 51

7418 AH  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

We gaan verhuizen! Ons nieuwe adres per 1 juni 2024:   Zutphenseweg 51  7418 AH Deventer.

Maandag 27 en dinsdag 28 mei werken we nog aan het Van Doetinchemplein. 

Woensdag 29 mei zijn we gesloten.

Vanaf donderdag 30 mei starten we al op de Zutphenseweg 51.   Meer info

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page