top of page

Na de bevalling

 

Bevallen?

De eerste 6 weken is natuurlijk herstel het aller belangrijkste, zorg hierbij wel voor voldoende beweging, maar let op overbelasting. Dit betekent voornamelijk wandelen (wel rustig opbouwen), fietsen als het kan en uw kindje tillen/verzorgen. Andere activiteiten kunnen nog erg belastend zijn voor de bekkenbodem en de wond. Heeft u vragen of voelt u zich onzeker, bel dan voor een afspraak. Dit gesprek gebruiken wij om te beoordelen of het kan wachten tot het 6 weken postpartum consult of dat een eerdere afspraak noodzakelijk is.

Klachten van bekkenpijn zijn na een bevalling meestal niet ineens voorbij. Al zijn de zwangerschapshormonen verdwenen, het duurt vaak een tijd voordat de verbindingen tussen de bekkenbeenderen weer hun oude stevigheid terug hebben. Ze hebben negen maanden de tijd gehad om meer rekbaar te worden, dus het is niet zo gek dat zij ook tijd nodig hebben om weer stevig te worden. Bovendien is er nu een nieuwe belasting bijgekomen: het optillen en dragen van uw kind. Dit betekent dat alle adviezen die in de zwangerschap van kracht waren, ook nog na de bevalling gelden. Ook hier moet u schipperen tussen te veel rust met spierverslapping als gevolg en te veel activiteit met toename van pijn als gevolg. 

  

Het komt ook voor dat u na een heftige bevalling juist bekkenpijn heeft gekregen. Ook kan stuitpijn ontstaan. Gedurende de bevalling komen er forse klachten op de bekkengewrichten, waardoor de gewrichten uit elkaar gedrukt worden en waarbij de balans van het bekken ook verstoord kan raken. Dan heeft u vergelijkbare klachten als bekkenpijn tijdens de zwangerschap en is bekkenfysiotherapie erop gericht u pijnklachten weer onder controle te krijgen. 
Het verloop van de pijnklachten is na de bevalling bij de meeste vrouwen gunstig. Het merendeel van de klachten verdwijnt zonder dat er behandeling nodig is. Ook daar waar wel behandeling nodig is, is de prognose gunstig. 

Als de klachten niet verminderen is het wel verstandig niet te lang te wachten met een afspraak te maken met de bekkenfysiotherapeut 

  

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? U kunt ons bellen of een vraag stellen, dan nemen wij contact met u op.

Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Zutphenseweg 51

7418 AH  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

We zijn verhuisd!

Ons nieuwe adres per 1 juni 2024:   Zutphenseweg 51  7418 AH Deventer.

 

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page