top of page

Fysiotherapie HanzePoort

Voorheen: Fysiotherapie Centrum Ceintuurbaan

Hechten pees

De operatie

Het schoudergewricht bestaat uit de kop van de bovenarm en de kom van het schouderblad. Dit gewricht wordt bewogen door de spieren en pezen die er over de schouder heenlopen. Dit zijn o.a. de rotator cuff. De rotator cuff zijn vier spieren die voornamelijk zorgen voor de coördinatie van de kop in de kom. Bij een cuff ruptuur bevindt zich in één of meer van de vier schouderspieren rondom het schoudergewricht een scheur. Er kan sprake zijn van een gedeeltelijke (partiële) scheur of een complete scheur.

Een cuff ruptuur kan ontstaan na een val (traumatisch), maar ook spontaan op oudere leeftijd als de kwaliteit van de pees afgenomen is.

Bij een cuffrepair is het doel om de gescheurde pees (of pezen) weer vast te zetten op de oorspronkelijke plek. Dit wordt gedaan met ankers die in de schouderkop worden geplaatst en waaraan hechtingen vast zitten om de pees (pezen) daarmee vast te hechten op de goede plaats. Dit kan via een kijkoperatie gebeuren, maar in sommige gevallen is het noodzakelijk om het vast te hechten middels een open procedure. Voor de revalidatie maakt dit echter niet uit, aangezien in beide gevallen de pees (pezen) vast moeten groeien in 6-12 weken.

Tevens kan ervoor gekozen worden om gelijktijdig de bicepspees door te nemen of elders opnieuw vast te zetten. Dit kan met de operatie bicepstenotomie / bicepstenodese.

De operatie zal ongeveer 45-60 minuten duren en vindt altijd plaats onder volledige narcose. Bij de kijkoperatie maakt de orthopedisch chirurg twee tot vier kleine openingen in de huid van ongeveer één centimeter. Via de eerste opening wordt een arthroscoop in het gewricht binnengebracht: een smalle buis van ongeveer vijf millimeter doorsnede, met daaraan een lichtvezelkabel en een minicamera. Via de minicamera verschijnt het beeld van het schoudergewricht op een monitor in de operatiekamer. Via de buis wordt ook vloeistof in het gewricht gebracht. Daardoor zet de schouder wat uit en kan de orthopedisch chirurg een duidelijker beeld krijgen en makkelijker werken. De vloeistof wordt ook weer afgevoerd. Door de tweede huidopening kan de orthopedisch chirurg verschillende instrumenten invoeren zoals een kniptangetje, de botankers of hechtingen. Als de orthopedisch chirurg op verschillende plaatsen in de schouder moet zijn is het soms nodig om nog een huidopening te maken. Soms is het niet goed mogelijk om de ankers op de juiste plek te krijgen met een kijkoperatie of om de pezen weer goed terug te krijgen op hun plek. Dan zal er voor worden gekozen om de operatie “open” af te maken, dat wil zeggen dat u een groter litteken krijgt (6-8 cm).

Rookt u? In dat geval adviseren wij u met klem te stoppen met roken. Roken heeft een negatief effect op de wondgenezing en er is een groter risico op complicaties. Daarnaast heeft het ook een negatief effect op herstel van onderhuidse weefsels, zoals vastgroeien van de pezen die weer zijn terug gehecht. Als de pees niet vastgroeit zal deze opnieuw afscheuren. Door (liefst tijdig, vier tot acht weken voor de operatie) te stoppen met roken verkleint u deze risico’s aanzienlijk

Risico's

Complicaties kunnen bij iedere operatie ontstaan.  Het uiteindelijke resultaat van de operatie is afhankelijk van de kwaliteit van de rotator cuff en conditie van het schoudergewricht. Er bestaat een kans op het opnieuw uitscheuren van de pees. Er bestaat een kleine kans op nabloedingen, zenuwletsel of infecties. Daarnaast bestaat er een kans dat u een postoperatieve stijve schouder krijgt. Deze gaat vaak binnen drie tot vier maanden vanzelf weer weg, echter kan het herstel hierdoor wel langer duren. Een stijve schouder heeft geen negatieve invloed op het uiteindelijke resultaat

Resultaten

Review

2018

Expectations Following Rotator Cuff Surgery

Alejandro Novoa-Boldo and  Lawrence V. Gulotta

Curr Rev Musculoskelet Med. 2018 Mar; 11(1): 162–166.

Review

2018

Rotator Cuff Repair in Adolescent Athletes

Michael G. Azzam,*yz MD, Jeffrey R. Dugas,yz MD, James R. Andrews,yz§ MD,
Samuel R. Goldstein,yz MD, Benton A. Emblom,yz MD, and E. Lyle Cain Jr,yz MD
Study performed at Andrews Sports Medicine and Orthopaedic Center,
Birmingham, Alabama, USA

Review Article

2018

The Effect of Rotator Cuff Repair on Natural History: A Systematic Review of Intermediate to Long-Term Outcomes

Chalmers, Peter N., MD1,a; Ross, Hunter, BA1; Granger, Erin, MPH1; Presson, Angela P., PhD1; Zhang, Chong, MS1; Tashjian, Robert Z., MD1

JBJS Open Access: March 29, 2018 - Volume 3 - Issue 1 - p e0043

Review Article

2016

Rotator Cuff Repair in the Elderly: Is It Worthwhile?

Dimitri S. Tahal, MSc; J. Christoph Katthagen, MD; Peter J. Millett, MD, MSc

Curr Orthop Pract. 2016;27(3):281-290.

Review

2015

Management of failed rotator cuff repair: a systematic review

Alexandre Lädermann    Patrick J Denard  Stephen S Burkhart

Joint Disorders & Orthopaedics Sports Medicine, 

Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Zutphenseweg 51

7418 AH  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

We gaan verhuizen! Ons nieuwe adres per 1 juni 2024:   Zutphenseweg 51  7418 AH Deventer.

Maandag 27 en dinsdag 28 mei werken we nog aan het Van Doetinchemplein. 

Woensdag 29 mei zijn we gesloten.

Vanaf donderdag 30 mei starten we al op de Zutphenseweg 51.   Meer info

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page