top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarcel Ipskamp

Groeiend aantal Nederlanders zonder aanvullende fysioverzekering

Een groeiende groep Nederlanders is niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie. Een deel van hen komt daardoor in het ziekenhuis terecht, terwijl een fysiotherapeut ze ook had kunnen behandelen, wat goedkoper is.

Zo'n vier miljoen mensen zijn niet aanvullend verzekerd voor fysiotheraptie, meldt ABN AMRO maandagochtend. Een deel van deze mensen kan die zorg zelf betalen, maar er is ook een grote groep die zich dit niet kan veroorloven.

"Als mensen een beweegklacht hebben en niet verzekerd zijn voor fysiotherapie gaan ze vaker naar de huisarts", zegt de woordvoerder van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). "Ook zien we dat mensen met klachten blijven rondlopen, die klachten worden vervolgens erger, waardoor ze naar het ziekenhuis moeten."

"Meniscusproblemen kunnen vaak met zo'n tien behandelingen verholpen worden, dat kost tussen de 350 en 450 euro. De huisarts kan je ook doorsturen naar de orthopeed, dan betaal je 385 euro aan eigen risico." Weliswaar is dat voor de verzekerde ongeveer even duur, maar bij een orthopedische behandeling komt vaak nog extra zorg kijken die met overheidsgeld moet worden betaald. Deze zorg is niet alleen duurder, maar ook onnodig.

Druk op zorg door vergrijzing en uitstroom

De dubbele vergrijzing (het aantal ouderen stijgt terwijl ze ook steeds ouder worden) en de groei van chronisch zieken zorgen voor een stijgende vraag naar fysiotherapie.

Binnen de branche is ook veel uitstroom. Veel fysiotherapeuten kiezen ervoor om elders in de zorg te werken waar gunstigere arbeidsvoorwaarden zijn. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om personeel te vinden en voor langere tijd in dienst te houden. Van alle fysiotherapeuten die in de laatste drie jaar stopten, beoefende zo'n 45 procent het beroep nog geen vijf jaar.

Mensen gebruiken de fysiozorg ook steeds vaker preventief, omdat ze fit en vitaal willen blijven. Ondanks ziekte of ouderdom willen mensen kunnen blijven deelnemen in de maatschappij.19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Zutphenseweg 51

7418 AH  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

We gaan verhuizen! Ons nieuwe adres per 1 juni 2024:   Zutphenseweg 51  7418 AH Deventer.

Maandag 27 en dinsdag 28 mei werken we nog aan het Van Doetinchemplein. 

Woensdag 29 mei zijn we gesloten.

Vanaf donderdag 30 mei starten we al op de Zutphenseweg 51.   Meer info

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page