top of page

Fysiotherapie Centrum Ceintuurbaan

Feldenkrais

Bewust worden

Feldenkrais gebruikt 'bewust worden' in de betekenis van ‘gewaarworden’: Wakker zijn, aanwezig zijn. Weten en met aandacht waarnemen waar we zijn, wat we doen, hoe we dat doen. Bewust worden - ‘gewaarworden’ - is onderdeel van het leerproces.

Ons lichaam is ons unieke geschiedenisboek, met onze ervaringen, ons bewegen, gewaarworden, voelen en denken. In ons handelen is elk van deze componenten in zekere mate aanwezig. Ons zelfbeeld ontstaat uit het samenspel van ervaringen en kan sterk fluctueren van persoon tot persoon. Afhankelijk van de omstandigheden. Zodra wij ‘volwassen’ zijn en ons voldoende vaardigheden hebben eigen gemaakt om ons in de maatschappij staande te houden, lijkt ons leren voorbij. Ons zelfbeeld verstart en we vergeten dat we steeds nieuwe keuzes kunnen maken. Deze overtuiging kan tot uitdrukking komen in uitspraken als: ‘Ik heb nooit kunnen leren’, ‘Daar ben ik te oud voor’ of ‘Ik ben nooit goed geweest in sport’.

Feldenkrais gaat uit van de eenheid van lichaam en geest: Een verandering in bewegen leidt tot een verandering in denken, waarnemen en voelen. En andersom: Nieuwe keuzes maken kan steeds weer. Niemand is 'te oud' om te leren.

 

Leerproces

Feldenkrais noemde zijn methode een leerproces. Het accent ligt namelijk op het unieke vermogen van het zenuwstelsel om te leren, om nieuwe verbindingen te leggen. Kenmerk van het leerproces is zelf ontdekken en uitproberen. Zelf keuzes maken en ontdekken wat gemakkelijk is: organisch leren.

Vier aspecten wisselen elkaar daarbij voortdurend af, in groepsles en individuele les:

-    Scannen - Het lichaam in rust waarnemen. Hoe raakt elk stukje de vloer.

-    Onderzoeken van een functie - Hoe beweeg ik? Waar voel ik beweging?

-    Differentiëren - Diverse bewegingsmogelijkheden aanreiken. Variëren binnen een functie.

-    Integreren - Nieuwe mogelijkheden opnemen en toepassen in het grote geheel.

Organisch leren, is leren zoals een kind dat doet. Een kind verkent en ervaart al bewegend zijn wereld. Leert met vallen en opstaan en door te blijven proberen. Dit is wat Feldenkrais voor ogen stond bij het ontwikkelen van zijn methode.

Door wie

Feldenkrais practitioners - De Feldenkrais methode is een leerproces en kent groepslessen en individuele lessen.

Practitioners begeleiden deze lessen. De internationaal gebruikte term practitioner dekt de lading beter dan 'docent': ze beoefenen de Feldenkrais methode en hebben hiervoor een gekwalificeerde opleiding gevolgd. De Nederlandse Feldenkrais Vereniging erkent deze opleidingen >>

 

De beroepsachtergrond van Feldenkrais practitioners is zeer divers. Beweging is wat deze kleurrijke groep bindt. Het zijn dansers bijvoorbeeld of fysiotherapeuten, musici, artsen, bewegingstherapeuten. Iedere practitioner legt vanuit haar of zijn achtergrond andere accenten bij de beoefening van Feldenkrais.

Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Zutphenseweg 51

7418 AH  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

We zijn verhuisd!

Ons nieuwe adres per 1 juni 2024:   Zutphenseweg 51  7418 AH Deventer.

 

Hanzepoort-arcade.png
bottom of page